Vaša mala čistilna naprava

Čistilna naprava in kakšen naj bo rezervoar

Čistilna naprava naj bo izdelana iz enega kompaktnega kosa. Vsako lepljenje, sestavljanje ali dodajanje ohišja lahko povzroči med obratovanjem netesnosti, kar ni le ekološki, ampak tudi tehnološki problem, saj netesnosti povzročijo nepravilno delovanje naprave.

Če se kdo odloča za nakup čistilne naprave iz lite umetne mase, naj preveri, ali je le-ta sestavljena iz dveh polovic ali je vlita v monolitnem kosu. Tudi debelina sten je bistvenega pomena, dobro se je odločiti za napravo, ki ima na liter svojega volumna kar največjo maso.  Zelo pomembno pa je, da je rezervoar narejen iz čistega polietilena, brez dodanega reciklažnega materiala!

Različne tehnologije čiščenja – različne prednosti in slabosti

Glede tehnologije čiščenja se priporoča t.i. „SBR“ postopek čiščenja. Delovanje naprave naj bo takšno, da od uporabnika ne zahteva pogostih posegov. Idealno je, če napravo krmili mikroprocesor, ki obenem vpisuje podatke o delovanju v svoj elektronski dnevnik. Jezik komuniciranja naj bo slovenski.

Ob dobavi naj bo naprava že zmontirana, tako da so v njej že vsi vitalni deli, kar bo omogočilo hitro umestitev v teren in priklop.

Posebno pozornost naj investitor nameni informacijam, katere prednosti in/ali slabosti prinaša delovanje čistilne naprave v daljni prihodnosti – kajti čistilno napravo vgrajujete za več generacij.

čistilna naprava

Kaj je certifikat za malo čistilno napravo

Naprava mora imeti ustrezen certifikat (SIST EN 12566-3) in uvrščena mora biti na listo  dovoljenih čistilnih naprav Komunalne zbornice Slovenije. To je osnova, da prejmete za vgrajeno napravo tudi subvencijo občine.

Napravo kupite od zanesljivega ponudnika – gradbena dela zaupajte strokovnjakom

Poskrbite za varnost naložbe. Izbirajte pri prodajalcih z daljšo večletno prisotnostjo na trgu in stabilnim poslovanjem, saj le taki lahko izpolnjujejo svoje garancijske obljube, skrbijo za stalno zalogo nadomestnih delov in imajo urejeno servisno službo.

Če se odločite za vgradnjo na ključ, je dobro, da to za vas opravi gradbenik z večletnimi izkušnjami s tega področja. Pomembno je, da se sama vgradnja izvrši strokovno, s čimer preprečite posedanje, poškodbe itd.

Pravi strokovnjak vam čistilno napravo lahko vgradi v enem dnevu:

Z vgradnjo čistilne naprave boste pomagali ohraniti čisto okolje za naslednje generacije. Naj bo odločitev varna in modra!

Avtor članka Prosigmaplus  d.o.o. – čistilne naprave