Ali toplotna izolacija lahko prihrani do 80 % pri ogrevanju?

Toplotna izolacija je zelo pomembna zaradi ohranjanja toplote pozimi v stanovanju, da ne zapravimo preveč za ogrevanje in poleti zaradi tega, da nimamo v stanovanju preveč vroče, ker varuje v obratni smeri, ne spušča hladnega zraka ven in preveč toplote noter. Zalo pomembna je izvedba toplotne izolacije, še posebej to velja za streho, kajti ravno skozi streho lahka izpuhti največ toplote pozimi v ozračje. Če pogledate hiše pozimi, imajo nekatere kopne strehe druge pa na strehi sneg, te so toplotno bolje izolirane, ker streha ni topla ampak toplota ostaja v stanovanju.

 

Toplotna izolacija mora biti enostavna za montažo in je najbolje, da jo namestijo izurjeni mojstri, lahko pa tudi sami, če imate žilico za to. Izolacija se lahko namesti znotraj stanovanja ali zunaj, še najbolje je zunaj, ker se tako izognemo raznim posegom v stanovanje in je precej lažje. Dodatna izolacija za toploto se montira kar preko nosilne konstrukcije, ki je na stavbi in se namesti z zunanje strani.

toplotna izolacija

Če pa toplotna izolacija manjka med strešniki ali tramovi, je to tudi močno izvesti, da se jo enostavno doda tam, kjer manjka in se izgublja toplota skozi streho. Najbolj pomembno pri toplotni izolacijo je, da je negorljiva, to pomeni, da je ognjevarna in da ne bo prišlo do požara, če pa se požar razširil, ga izolacija ustavi tem, kjer je nameščena.

Toplotna izolacija ima zaradi svoje gostote veli fazni zamik in s tem preprečuje tudi pregrevanje podstrešnih prostorov. Hkrati pa, če je nameščena preko vse strehe preprečuje toplotne mostove.

Da bi toplotna izolacija res delovala, mora biti pravilno nameščena in sicer mora biti debel vsaj 40 cm, drugače ne bo efekta, kot si ga želimo. Tisti, ki so namestili toplotno izolacijo, niso mogli verjetni, da so tudi do 80 % prihranili pri ogrevanju, kar je res veliko zato se to res splača urediti čim prej.