prostata

Prostata lahko povzroča težave starejšim moškim

S starostjo se vse bolj veča možnost, da boste moški imeli težave s prostato. A kakor za vse ostale tegobe, tudi za vse s težavami s prostato obstajajo zdravila, ki vam lahko pomagajo do lažjega in znosnejšega življenja.

Težave s prostato oz. povečana prostata se običajno pojavi po 50. letu, niso pa še odkrili vzroka zanjo. Prostato boste našli v spodnjem delu trebuha pri moških, s starostjo pa se veča, čemur rečemo povečana prostata oz. benigna hiperplazija prostate (BHP). Bolezen torej ni nevarna za vaše zdravje, dejstvo pa je, da je vse pogostejša med starejšimi moškimi. Čeprav BHP ne ogroža vaše življenja, pa so njeni simptomi lahko neprijetni in celo moteči – najpogosteje boste opazili, da morate ponoči pogosto oditi na stranišče, pri uriniranju boste imeli šibek ali prekinjajoč curek, po tem opravilu pa boste imeli občutek, da niste povsem izpraznili mehurja, ali pa vam bo urin kapljal, tudi čez dan boste morali pogosto na stran, lahko pa se pojavi tudi hitra in nenadna potreba po uriniranju – tako zelo, da boste imeli občutek, da vam ne bo uspelo priti do stranišča. Vsi ti simptomi se pojavijo, ker prostata zaradi svojega povečanja pritiska na mehur in stiska sečnico.

Pri sumu na povečanje prostate je najbolje obiskati osebnega zdravnika, ki bo bolezen potrdil ali pa ovrgel. V primeru potrditve bolezni vam bo tudi znal svetovati glede zdravljenja – morda zdravljenje niti ne bo potrebno, ali pa vam bo predpisal sintezna zdravila, ki jih dobite v lekarni (na recept). Pri tem se je dobro z njim posvetovati o vseh možnih stranskih učinkih, pa o samem poteku zdravljenja itd. Če pa imate resnejše težave oz. znake povečane prostate, vas bo verjetno napotil na pregled k urologu ali vam celo svetoval operacijo. Konec koncev pa lahko prostato zdravite tudi z raznimi zdravilnimi rastlinami – odvisno od tega, na kakšno medicino prisegate.