praženi lešniki

Kakovostni praženi lešniki so zelo zdrava maščoba, ki jo potrebujemo

Praženi lešniki so zdravi. Ker vsebujejo precej hranilnih snovi, mineralov in vitaminov. Zraven tega okusni praženi lešniki vsebujejo še zdrave maščobe, ki jih moramo dobiti v telo, da dobro delujemo, še posebej možgani. Ta maščoba je posebna, ker je topna v vodi, zato ne zapaca ožilja in ga ohranja prožnega, s tem pa tudi varuje srce, da ne popusti. S tako maščobo ne morete doživeti žilnih bolezni ali infarkta, zato se jo splača uporabljat bistveno bolj, kot maščobe, ki v vodi niso topne. Nenazadnje pa so lešniki tako živilo, ki ga lahko uporabite prav povsod v kulinariki, saj s svojim izjemnim okusom popestrijo vse jedi.

praženi lešniki

Lešniki rastejo na gojenih leskah, ki so na slovenski kmetiji, kjer skrbijo zanje. Poberejo jih ročno in jih primerno posušijo. Da so res dobri in zdravi, morajo biti sveži, zato jih nabavljajte sproti. Tudi praženi lešniki morajo biti sproti praženi, da so vrhunske kvalitete, zato so tisti, ki jih pražijo na kmetiji pri nas dosti bolj okusni, kot tisti, ki jih kupite v vlekih trgovinah. Tam ne veste, koliko stare lešnike so zapakiral in ali ne bodo kisli ter črvivi.

Stari lešniki so lahko kisli in te morate nujno zaradi zdravja zavreči, ker zakisajo telo in niso zdravi. Dobri praženi lešniki imajo poln in aromatičen okus ter so lepo hrustljavi. Domači praženi lešniki so tudi v čokoladi Gorenjka, zato je bistveno boljša od ostalih čokolad. Lešnike pa lahko uporabite za razne jedi, tudi za sladice, za namaze, kot prilogo ali posip. Lahko so celi ali pa mleti, vendar jih meljite šele tik pred uporabo. Nikoli ne kupujte v trgovini že mlete lešnike, ker ti niso najbolj zdravi, ker lahko že izgubijo svojo biološko vrednost.

Lešniki so najboljši sveži, te pa boste dobili samo na kmetiji, kjer imajo le sezonske lešnike tistega leta in vam jih lahko sproti pošiljajo, ko vam jih zmanjka.