pos-oprema

POS oprema

Prodajni sistemi, ki jih imenujemo pos oprema, so temeljni sestavni deli informacijske infrastrukture za podjetja, ki sprejemajo plačila. Od začetka, ko se je pojavila prva elektronska različica IBM-a v sedemdesetih letih, so se precej razvili. Trenutno so najboljši POS sistemi na voljo v posebnih miniaturnih paketih, pametnih telefonov in tabličnih računalnikih, kar je seveda tudi lažje uporabljati kot pa blagajne.
POS oprema je sploh pri gostinskih obratih nujna, saj predstavlja strateško središče številnih poslovnih procesov. Za pravilno delovanje morajo biti slednji usklajeni, da zagotovijo pravilne storitve za vaše stranke.

Delovanje POS opreme
Skupek povezanih in integriranih tehnologij, ki združujejo strojno in programsko opremo ter predstavljajo celovit plačilni sistem. Običajno bo sestavljen iz zaslona računalnika ali tabličnega računalnika ali pametnega telefona, ki poganja programsko opremo neposredno iz vdelanega računalnika, ki se nahaja na spletnem mestu ali z drugega mesta, npr. v oblaku.

Nameščanje POS opreme
Programska oprema je nameščena na glavnem računalniku, ki je nato povezan z različnimi terminali, ki se nahajajo okoli trgovin podjetja. Običajno je na voljo na disku ali pa ga lahko prenesete z interneta. Ko je programska oprema nameščena, lahko povežete katero koli strojno opremo, od strojev za obdelavo kreditnih kartic do drugih terminalov na prodajnih mestih, bralnikov črtnih kod, tiskalnikov in še več.

Obdelava transakcij
Družba se bolj in bolj nagiba h gotovinskemu poslovanju, zato je sposobnost obdelave plačil s kreditnimi in debetnimi karticami ključnega pomena. Na tej točki obstajata dve možnosti, prva je z ročnim vnosom in druga je s sistemom za samodejno prijavo. Oba zahtevata bralnik mobilnih kartic. Vsekakor pa se boste morali povezati z internetom ne glede na izbrano vrsto terminala. Ko je postavljen sistem prodajnega mesta, je pripravljen za vnos podatkov in vnos informacij za transakcije in stranke.
Bistveno je, da podjetje uporablja POS sistem upravljanja, ki za zaposlene ne predstavlja dodatnega bremena in ni preveč zapleten.