Parodontoza, ta zahrbtna bolezen

Če vam parodontoza povzroča precejšnje težave, naj vas pomirim, da niste sami v tem. Gre za zelo razširjeno bolezen obzobnih tkiv, ki prizadene več kot osemdeset odstotkov populacije in nastane zaradi dolgotrajnega vnetja dlesni. Gre za resno stanje zob in zobnega tkiva, kjer pride do nastanka zobnih žepkov in propadanja obzobnega tkiva. Poznamo več vrst in stopenj parodontoze, kot so, gingivitis, začetna, zmerno napredovana in napredovana parodontalna bolezen, in od tega je tudi odvisen način nadaljnjega zdravljenja. Največji problem parodontoze je v prepozno postavljenih diagnozah, saj na začetku posamezniku ne povzroča hujših težav. Zato vam v nadaljevanju predstavljam nekaj več koristnih informacij, da bo prepoznavanje parodontoze hitrejše in zdravljenje učinkovitejše.

Prvi znaki parodontoze so občutljive, vnete in krvaveče dlesni, slab zadah, majavost zob, sprememba barve dlesni, in porumeneli zobje. Ob pojavu navedenih znakov, se je priporočljivo hitro posvetovati s svojim zobozdravnikom, ki vas bo usmeril k parodontologu. Zgolj s pravočasnim ukrepanjem lahko parodontozo uspešno zdravimo in pozdravimo. V nasprotnem primeru tvegamo izgubo zob. Pri Doktor 1A vam omogočajo brezplačen pregled in posvet s parodontologom, kjer vam bodo dodatno obrazložili potek zdravljenja na podlagi vaših simptomov. Skupaj pa se boste lahko dogovorili za nadaljnje zdravljenje in hitro ukrepanje. Na zgornji povezavi lahko tudi pošljete povpraševanje, kjer boste hitro prejeli vaš odgovor.

Vzrokov za nastanek parodontoze je več. Večinoma je problem v slabi ustni higieni, genetiki, alkoholizmu, kajenju, hormonskih spremembah, stresu, in še bi lahko naštevali. Najboljša preventiva proti parodontozi pa je redna ustna higiena, ki obsega ščetkanje in nitkanje zob vsaj dvakrat na dan. Hkrati se priporoča uporaba zobnih past s fluoridi ter ustnih vodic, ki zavirajo nastajanje zobnih oblog. Druga najboljša preventiva pa so redni obiski in pregledi pri zobozdravniku.  Za zdravje svojih zob smo odgovorni sami, nikar si ne privoščite malomarnosti in skrbno skrbite za zdravje svojih zob. Ustna higiena je ključna ne le za lepe in zdrave zobe, pač pa tudi za zdravje našega celotnega organizma. V primeru prvih znakov parodontoze pa nikar ne odlašajte, strokovnjaki so tu za vas in vam bodo svetovali in pomagali, da se rešite te bolezni.