paletni viličar

Paletni viličar za prestavljanje tovora

Za prevažanje tovora se uporabljajo različni stroji in vozila. Večje količine tovora na daljšo pot prepelje tovornjak, ladja ali letalo. Pri manjših razdaljah pa so vaši najboljši prijatelji paletni viličarji. Z lahkoto opravijo delo, za katero bi sicer potrebovali več oseb. Tako pa lahko le ena oseba iz ene točke na drugo pripelje večjo količino tovora. Tisti, ki upravljajo z viličarjem, še posebej z električnim viličarjem, morajo biti za to usposobljeni. Poleg tega, da je potrebna skrb za tovor, je pomembna tudi skrb za varnost. Nepravilno ravnanje lahko namreč pripelje do resnih poškodb. Zato je treba s paletnim viličarjem ravnati skrbno in odgovorno.

Paletni viličarji

Glavna naloga paletnega viličarja je, da prenesejo tovor iz enega konca na drug. Navadno je tovor naložen na lesene palete. Tovor mora biti tudi ustrezno zavit in zavarovan. Tako ni strahu, da bi se tovor med vožnjo poškodoval ali padel.

Obstajajo različne vrste paletnih viličarjev. Najbolj osnovni paletni viličar je ročni viličar. Za ročne viličarje ni potrebnega predhodnega izobraževanja. Primerni so za občasno premikanje tovora. Če pa v skladišču vsakodnevno prestavljate večje količine tovora, pa bo za vas bolj primeren električni paletni viličar. Taki viličarji imajo zmožnost prestavljati velike količine tovora in to hitro. Je pa za upravljanje električnega viličarja potrebno upoštevati varnostna pravila. Priporočljiva je udeležitev usposabljanj, ki vas bodo naučila, kako ravnati s takimi stroji.

Kakšnega paletnega viličarja izbrati?

Glede na velikost in pogostost uporabe je izbira precej enostavna. Za tiste, ki nimajo veliko prostora in viličarja ne bodo potrebovali pogosto, je čisto dovolj ročni paletni viličar. Za večje obrate, kjer je prostora več in je večja količina tovora, pa je zagotovo prava izbira električni viličar. Ker je v večjih skladiščih pogosto potrebno pospravljanje tovora na višino, prav tako tu pride v poštev električni paletni viličar. Enostavno lahko namreč tovor dvigate in spuščate.