Odlična sestavina za jedi – ajdova kaša

Ajdova kaša je izjemno vsestranska hkrati pa tudi zelo hvaležna rastlina za vzgajanje, saj je izjemno odporna na vse vremenske vplive, rodovitna pa je tudi v primeru, da zemlja ni ravno najbolj ugodna. Ajdova kaša lahko uspeva tudi v sušnem obdobju in slabi, suhi zemlji. Ajdova kaša za rast ne potrebuje posebnih gnojil ali pa pripravkov škropiv. Kljub temu pa nas razveseljuje z izjemnimi hranilnimi vrednostmi, ki lahko zelo pozitivno vplivajo na naše zdravje. Ajdova kaša ima izjemno veliko prednosti, hkrati pa je tudi zelo koristna za naše zdravje. Vsebuje, kot smo že predhodno omenili veliko mineralov in vitaminov, ki so izjemno pomembni za naše zdravje. Ajdova kaša vsebuje sestavine kot so baker, cink, fosfor, železo in magnezij. Če niste vedeli, ima ajdova kaša tudi beljakovine in vlaknine, ki so še posebno primerni za vse tiste, ki imajo težave s počasno ali težko prebavo.

Ajdova kaša oziroma ajda na sploh je primerna tudi za vse tiste, ki imajo težave s srcem ali ožiljem. V našem telesu vplivajo tudi na raven holesterola, saj ga uspešno uravnava in skrbi, da nimamo previsok krvni tlak. Ajdova kaša pa je primerna tudi za vse tiste, ki imajo težave s sladkorjem. Ko oluščimo ajdo dobimo ajdovo kašo, večina pravi, da ima pri okušanju ajdove kaže občutek oziroma okus po oreščkih. Ajdova kaša je zelo uporabna in priljubljena v kuhinji, kajti lahko jo postrežemo v sladici, uporabimo za glavno jed, juho ali pa zgolj kot prilogo, uporabna pa je tudi v solati. Ajdova kaša je užitna na dva načina, lahko jo pripravimo tako, da jo skuhamo, ali pa jo spečemo. Priprava za ajdovo kašo je izjemno enostavna in hitra in primerna za vsakogar, saj jo lahko pripravimo v zgolj nekaj minutah. Iz ajde pa lahko pridobimo tudi ajdovo moko iz katere lahko pripravimo ogromno okusnih in tudi zdravih jedi.