Klima brez zunanje enote hladi in greje

Klima brez zunanje enote je primerna za tiste stavbe, kjer montaža zunanje enote ni mogoča ali dovoljena, lahko pa seveda vsakdo izbere tako klima napravo, če mu tako ustreza, da zunaj ne bo videti drugega dela klima naprave. Vse več ljudi se odloča z klime zaradi nihanja temperatur, saj se z njimi lahko ogreva kot hladi prostore. Klima brez zunanje enote se razlikuje od klasične samo v tem, da ima obe enoti v eni napravi in spada med monolok klima naprave.

klima brez zunanje enote

Njena posebnost je, da poteka izmenjava zraka skozi dve cevi, ki sta speljani ena v zunanji del zidu in druga v notranjost. Potrebno je samo zvrtati dve luknji v zidu ki sta široki nekje 20  cm za dovajanje hladnega zraka dok lime in odvajanje vročega zraka v prostor, za ohlajevanje prostora pa ta proces poteka v obratni smeri, kar zmore klima brez zunanje enote v eni sami napravi in procesu.

Vmes med cevema je v sami napravi še plin ki s pomočjo kemijskih reakcij skrbi za to, da se zrak ohladi ali segreje. Klima brez zunanje enote je zelo priročna za prostore, kjer ni veliko prostora ali pa zaradi takih in drugačnih razlogov ni mogoče na zunanji zid namestiti zunanje enote za klimo napravo. Kondenzirana voda pri tej napravi doteka v zunanji prostor skozi cev v zidu. Niso pa primerne te naprave za hiše z betonskimi zidovi, saj je včasih težko zvrtati primerne luknje v zidu za namestitev notranje klime.

Klima brez zunanje enote je  vse pogostejša izbira mnogih, ki želijo prostore ogrevati ali hladiti in pri tem ne imeti veliko navlake ter hrupa. Potrebno pa je, da namesti tako klimo strokovnjak, kajti drugače lahko ne deluje kot je treba. Še prede jo namestite, ja dobro se strokovnjakom tudi posvetovati, ali je mogoče tako klimo pri vas namontirati, da kasneje ne bo presenečenj.