modrice

Kaj pomenijo modrice?

Se grem stavit, da ste že imeli kakšne modrice in da ste se spraševali zakaj hudiča nastanejo. Da zardi udarca, vendar kaj se takrat zgodi v telesu pa verjetno niste kaj dosti razmišljali, ali pač. Modrice ali podplutbe nastanejo, ko se udarite ali pa je izvajan večji pritisk na določen predel kože. Pri tistih bolj občutljivih ljudeh, bodo le te hitreje nastale, medtem ko pri nekaterih ne bodo. Za nastanek modrice so krive krvne žilice, ki počijo in se zato kri zlije pod površino kože. Modrice so najprej modro-rdeče, ki nato spreminjajo barvo v vijolično pa zeleno in na koncu rumeno, ter nazaj v barvo kože. Vsaka modrica je lahko nastane zaradi več možnih razlogov.

Na primer prvi vzrok zakaj nastanejo modrice, so udarci, buške, zaradi teh se ne sekirajte preveč. Pridejo in grejo, če pa se jih želite znebiti še hitreje potem je nasvet sledeči: počivajte, uporabite led in dvignite predel, ki je bil udarjen .Tako boste ublažili otekanje in morebitno podkožno krvavitev. Lahko je vzrok za nastanek modrice tudi staranje ali pa bolj krhke žile. Žile ki so krhke lahko hitro počijo in povzročijo podplutbe. Pri tem nastanku prav tako uporabite hladno oblogo takoj po nastanku. Medtem ko če jo opazite šele čez nekaj časa, vam bo pomagala topla obloga.

Težave pa imajo lahko tudi ljudje, ki uživajo tablete za redčenje krvi. To so po navadi srčni bolniki, pri njih se modrice pojavijo precej hitreje in tudi dlje časa traja, da izginejo. Prav tako pa so tudi bolj izpostavljeni ljudje, ki uživajo steroide, saj se pri njih tanjša koža in nastanek modric je znan kot stranski učinek uživanja takšnih tablet. Veliko je razlogov za nastanek modrice, pravzaprav jih je še več kot je opisanih. To so le eni izmed najbolj pogostih, pri katerih običajno pomagajo led in počitek.