Implantat kot rešitev za vas?

Ustrezna ustna higiena, ki se začne že pri malčkih in njihovih prvih zobkih, je pogoj za zdravje ust in celotnega organizma. Izpadanje zob je težava, ki pogosto travmatizira številne posameznike, ena od rešitev za ohranjanje naravnega videza zobovja pa je implantat. Že veste, kaj je to?

Kaj je implantologija in kaj implantat?

Implantologija je medicinska veja na področju zobozdravstva, ki se ukvarja z implantati oziroma zobnimi vsadki. Specialisti implantologije so zobozdravniki specialisti, ki diagnosticirajo stanje ter svetujejo o primernosti implantata za posameznike ter v povezavi z drugimi specialisti na področju zdravja ustne higiene poskrbijo za njihovo vgradnjo v čeljust.

Ali je implantat primeren za vse?

Odgovor se glasi – ne. Implantati so sicer vse bolj poznani načini za reševanje zdravja in videze ustne votline v primerih, ko posamezniku izpade en ali več zob (ne pa vsi!). Je pa res, da tudi če izpolnjujete ta pogoj, to ne pomeni, da ste primeren kandidat za njih. O vgradnji namreč odloča več dejavnikov in specialistov, ki prispevajo svoje mnenje na podlagi katerega se operativni poseg bodisi izvede, bodisi ne izvede. Med ključne dejavnike sodi splošna higiena vaše ustne votline, ki jo oceni ustni higienik. V kolikor se že soočate s težavami povezanimi s parodontozo, je verjetnost, da ste primeren kandidat manjša. Zakaj?

Implantati se namreč vgradijo v zdravo ustno čeljustno kost z vrtanjem. Napredovale in nenadzorovane oblike parodontoze pa vplivajo prav na kost, ki prične razpadati, to pa pomeni, da implantata specialist ne more vgraditi v vašo kost. Dodatno je ustrezna ustna higiena pogoj za življenje brez bakterij, ki bi jih med operativnim posegom vgradnje sprostili v telo.

Na primernost za vgradnjo lahko vplivajo tudi druga vaša prisotna bolezenska stanja, o katerih se boste pred posegom zagotovo pogovorili z izbranim specialistom, ki bo na podlagi družinske anamneze svetoval in predlagal za vas najprimernejše rešitve.