Domofoni so prvi korak k avtomatizaciji vašega doma

Domofoni so od svojih začetkov do danes doživeli številne spremembe. Od robustnih in osnovnih modelov hišnih domofonov so do danes postali sodobne naprave modernega dizajna z inovativno IP tehnologijo. Najsodobnejši modeli nam tako omogočajo prejemanje obvestil na pametni telefon, s katerim lahko upravljate tudi vse dodatne funkcije.

Glede na trajnostne rešitve je za pričakovati, da bodo postali domofoni nadgradljivi in še bolj povezljivi z različnimi platformami in pametnimi rešitvami, zato lahko trdimo, da predstavljajo prvi korak k avtomatizaciji vašega doma.

Z inteligentnimi rešitvami do boljše kakovosti življenja

Glavni namen avtomatizacije doma in s tem povezanih pametnih rešitev je, da nam omogočajo udobnejše bivanje in boljšo kakovost življenja. S pomočjo pametne hiše, kot je na primer Bticino MyHome, lahko na daljavo upravljamo s številnimi funkcijami, kot so na primer dvigovanje ter spuščanje zaves, avdio nastavitve, spremljanje porabe energije, upravljanje z ogrevanjem in še marsikaj drugega.

Kar je najpomembneje, pa je, da omogoča tudi integracijo z drugimi sistemi, ki so med seboj kompatibilni, zato ni nič presenetljivega, da predstavljajo domofoni običajno prvi korak k avtomatizaciji našega doma. Ti dodatno prispevajo k boljši varnosti, hkrati pa poskrbijo za dodatno udobje. Z namestitvijo domofona boste vedno seznanjeni s tem, kdo stoji pred vašimi vrati, vhodna vrata pa lahko odpirate kar z domačega kavča.

namestitev_na_namizje

Wi Fi domofoni vam omogočajo napredno funkcionalnost

Toda domofoni že dolgo niso le naprave za odpiranje vrat in spremljanje dogajanja pred vašimi vrati, ampak so postali naprave z napredno funkcionalnostjo. Med osnovne funkcionalnosti vključujemo vklop osvetlitve hodnika, nastavitev glasnosti zvonjenja, aktivacijo dodatnih vrat, prav tako pa imajo dodatne prilagodljive gumbe za najbolj priljubljene nastavitve. Domofoni vam danes omogočajo tudi snemanje video sporočil obiskovalcev, različne možnosti odklepanja vrat in imajo vgrajeno Wi Fi povezavo.

Wi Fi povezava je nujno potrebna, kadar imamo v mislih Wi Fi domofon. Ta vam omogoča govorno in video komunikacijo preko pametnih naprav, kot so mobilni telefoni, tudi takrat, ko vas ni doma. Omogočajo vam, da preko mobilnih naprav lahko odpirate vrata, rampe za avto, prižgete luč na stopnišču in še marsikaj drugega.

video_domofon

Največja odlika najsodobnejših domofonov je možnost nadgradnje

Pametni domofoni postajajo pomemben produkt za večjo avtomatizacijo doma, za povečanje varnosti in kontrolo dostopa. Njihova dodatna prednost je, da vam omogočajo povezljivost z drugimi platformami, kot so na primer dodatne nadzorne kamere, pametne inštalacije v hiši, in razširjenimi platformami kot so Netatmo, Apple homekit in še kaj.

Potreba po varnosti je večni spremljevalec vsakega posameznika in pri tem so nam lahko najsodobnejši domofoni v veliko pomoč. Ne samo da lahko z njimi spremljamo dogajanje pred našimi vhodnimi vrati, ampak z njihovo nadgradnjo z dodatnimi nadzornimi kamerami lahko poskrbimo za popoln nadzor doma. To pa še ni vse. Z različnimi kontrolami dostopa nam domofoni omogočajo, da imamo lahko prav vedno stalen nadzor nad obiskovalci, saj so vhodna vrata vedno zaklenjena, razen če ključavnice sami ne sprostimo. Posebne elektronske ključavnice nam omogočajo odklepanje s pomočjo tipkovnice, RFID ključkov, čitalca prstnih odtisov ali mobilnega telefona.

IP domofoni se ponašajo z najbolj inovativno tehnologijo na področju domofonov

IP domofoni veljajo za tehnološko najbolj napredno in funkcionalno rešitev na področju domofonskih sistemov. Njihova glavna prednost je funkcionalnost, ki temelji na povezavi z internetom, zato ne potrebujejo notranje enote, ampak so z UTP kablom povezani z internetom, notranja enota pa postane kar vaš pametni telefon.

IP domofoni vam prinašajo široko paleto funkcionalnosti, ki jih običajni sistemi ne nudijo, z uporabo pametnega telefona pa boste občutili novo raven udobja nadzora nad vhodnimi vrati in okolico. S pomočjo pametnega telefona boste lahko odpirali vrata ali pa se z obiskovalci pogovarjali kar preko video klica, v situacijah, ko se na klic ne boste mogli odzvati, pa se bo njihova zgodovina naložila v brezplačni oblak, kjer so vam na voljo za kasnejši ogled. Ta vam omogoča ogled fotografije obiskovalca ali pa celo videoposnetek.

Kaj lahko pričakujemo v prihodnosti?

Pametna hiša, kot je na primer Bticino MyHome, s številnimi pametnimi rešitvami poskrbi, da postane naše življenje bolj preprostejše, učinkovitejše in udobnejše, prav tako pa tudi varnejše. Pri tem imajo pomembno vlogo predvsem domofoni, ki pa vam danes omogočajo napredno funkcionalnost, kot je na primer upravljanje preko mobilnih naprav.

Myhome

Pričakujemo lahko, da se razvoj na področju domofonov tudi v prihodnosti ne bo zaustavil, saj se je izkazalo, da je kontrola dostopa vse bolj pomembna. Prav tako pa domofoni omogočajo navidezno prisotnost, povečujejo varnost in so vedno še lepšega dizajna.

V naslednjih letih tako lahko pričakujemo še tesnejše povezave s pametnimi rešitvami, kot je na primer Bticino MyHome, sistemi IOT, različnimi globalnimi platformami, upravljanje z glasovnimi ukazi in še marsikaj drugega. Glede na trenutne trende trajnostnega razvoja bo skupni cilj proizvajalcev postal, da domofonov po nekaj letih ne zavržemo, ampak bodo namesto tega postali nadgradljivi. Zato je še toliko bolj pomembno, da izberete ponudnika domofonskih rešitev, ki vam hkrati ponuja tudi druge pametne rešitve.