dermatolog

Dermatolog – kdaj ga obiskati?

Koža je organ, ki prekriva celotno naše telo, zato se ob težavah z njo običajno hitro obrnemo na strokovnjaka. Katerega dermatologa izbrati je v takih trenutkih ključno vprašanje, na katerega želite hiter odgovor. Velja osnovno načelo – izbran dermatolog naj bo strokoven, usposobljen z velikim številom referenc, prav tako poskusite poiskati mnenja o izbranem dermatologu na osnovi izkušenj njegovih pacientov.

Kdo je dermatolog in kakšne so njegove naloge?

Dermatolog je oseba, ki je specializirana za stanja povezana s kožo, lasmi in nohti. S svojim znanjem in strokovno usposobljenostjo lahko dermatologi identificirajo in zdravijo več tisoč različnih stanj, vključno z ekcemi, psoriazo (ali luskavico) ter kožnim rakom.

Pri svojem delu dermatologi uporabljajo različne postopke, ki vključujejo biopsije, laserske terapije, kirurške odstranitve, krioterapije, skleroterapije, pa tudi kemične pilinge in nanos kozmetičnih injekcij (na primer botoksa).

Kdaj in zakaj je smiselno obiskati dermatologa?

Kožna stanja hitro opazimo, ker so vidna in jasno opazna. Kljub temu da nam lahko dermatologi pomagajo na poti do izboljšanja in reševanja stanja, pa se bolniki pogosto za obisk dermatologa ne odločijo takoj. Razlogov je več: nekateri so prepričani, da bo stanje izginilo samo od sebe, drugi se bojijo morebitne diagnoze, ki bi spremenila potek njihovega življenja. Dodaten vzrok je seveda tudi Google, ki običajno poveže vaše simptome z zdravstvenimi stanji – namesto usposobljenega strokovnjaka, je naš »strokovnjak« postalo spletno orodje, čeprav diagnoze tega orodja niso vedno pravilne.

 

Dermatolog je specialist za kožna stanja.

 

Kdaj nastopijo ključni alarmi, ko diagnoze ne prepuščamo drugim in se raje napovemo za obisk pri usposobljenem dermatologu? Kadar gre za znamenja, ki spreminjajo velikost in obliko; ko se soočamo z večjimi težavami mozoljavosti ali pojava aken; ko je vaša koža stalno suha, občutljiva in jo spremlja srbečica; ko se na vaši koži pojavljajo plaki suhe kože; ko začnete izgubljati lase (ali postane del lasišča pleša); ko se na koži pojavijo posamezni otočki bolj svetle ali bolj temne kože ter ko se na koži pojavljajo neznani izrastki in druge spremembe, ki bi lahko predstavljale težave.