Čebelarstvo je koristno za zdravje in okolje

Čebelarstvo je že stara panoga, ki se je razvila tudi na slovenskem in je tradicija zelo močna po celotni naši mali deželici. Čebela je od nekdaj nosila med in skrbela, da je bil človek zdrav in odporen vse leto, sploh na jesen in pomlad o čemer več poberite na povezavi https://medenizaklad.si/. Čebelarstvo prinaša okolju več koristi, ena izmed njih je opraševanje pridelkov, da je letina bolj plodna in bogata, drugo pa je zdravje iz čebeljih izdelkov.

čebelarstvo

Nekoč je bilo čebelarstvo zelo spoštovano v smislu, da so gojili čebele prav pri vsaki hiši in nikoli niso bili brez medu. Vse leto so ga nabirale pridne čebele, čebelarji pa so ga točili večkrat letno in tako dobili različne vrste medu. Še vedno je močno razširjeno vendar je danes pod večjo kontrolo ter bolj ogroženo zaradi pesticidov in onesnaženja, zato so se čebelarji preselili bolj v oddaljene in čistejše okolje.

Čebelji pridelki so raznovrstni. Najbolj poznani so različni medi. Med naberejo čebele in ga prinesejo v panj, iz tam pa ga človek izcedi v posebne posode in nato kozarce za lastno uporabo. Poznamo več vrst medu, najbolj grobo se delijo na cvetlične mede, gozdne in mešane. Posebej pa se dobijo še kostanjevi, ajdovi, sivkini in podobno. Kolik oje medu na leto na trgu je zelo odvisno od vremenskih razmer, več kot je dežja preko leta, manj ga je in obratno, več dni kot sije sonce, več lahko naberejo čebele in bolj svetijo cvetlice, več je cvetnega prahu ter medu.

Čebelarstvo pozna še druge produkte kot so na primer propolis za odpornost ter naravne sveče s čudovito aromo ter raznimi drugimi naravni mi dodatki kot je sivka. Zadnje čase se je razvil tudi čebelarski turizem z aromaterapijo, to pomeni, da je človek nekaj časa v  stiku s čebelnjakom, kjer zelo opojno dišijo vem in propolis ter vdihava ta eterična olja v sebe in se s tem zdravi. Čebelarstvo bo gotovo preživelo še veliko tisočletij, saj je čebela res starodavna koristna živalca.