Bolezni jagod – kako jih preprečimo ali odpravimo na ekološki način

Jagode iz domačega vrta so med otroki in odraslimi zelo priljubljene. Na papirju sicer vsak vrtičkar prideluje brez ffs sredstev, vendar so pri jagodah, ki spadajo med nežne in manj odporne rastline, bolezni jagod hitro prisotne. Večinoma jih po odtrganju pojemo takoj, brez kakšnega hudega predpranja, zato je še toliko bolj pomembno, da jih pridelujemo ekološko.

Bolezni jagod

Poznamo 4 osnovne vrste bolezni jagod, od katerih so tri vidne na plodovih jagod.  Antraknoza je prva bolezen, ki jo opazimo tako na listih kot plodovih. Sveža rdeča jagoda ima pri tej bolezni na vrhu (pri stebelcu in peclju) vdrte črne pege, ki so videti kot gniloba na sicer zdravi jagodi.

Jagode so zelo dovzetne tudi za napade plesni, tu govorimo o t.i. pepelasti plesni in sivi plesni. Pepelasta plesen se pojavi že v aprilu ali maju, zato je pomembno ukrepati takoj. V aprilu pričnemo s škropljenjem z ekološkim foliarnim gnojilom Neem tonic, ki poleg dovajanja hranil poskrbi tudi za močno celično steno na jagodah, ki prepreči prisotnost pepelaste plesni na jagodah. Kasneje se lotim foliarnega škropljenja tudi z ekološko rjavo algo kelp tonic, ki dovaja mikrohranila in aminokisline in poskrbi, da jagode tudi v času vremenskih nihanj niso povržene pojavu bolezni jagod.

Tretja in četrta bolezen jagod sta si zelo podobni. Govorimo o beli in rdeči pegavosti jagod, ki se pojavita v vlažnem poletnem času na listih jagod. Največjo preventivo pred tema boleznima naredimo ob sajenju jagod, ko poskrbimo za primerno zračnost nasada in prekrivnost z zastirko.

Če povzamemo, bolezni jagod so lahko obvladljive s pravim pristopom ob sajenju in v začetku sezone, ko poskrbimo za debele celične stene in močan koreninski sitem, ki je bogat z mikrohranili in aminokislinami. Primerna zračnost nasada, pokrivanje z zastirko in uporaba neem tonic in kelp tonic (uporabljata se izmenično na 7-10 dni) lahko zagotovijo preventivo za bolezni jagod.