bela zalivka

bela zalivka

Bela zalivka oziroma njena prednica amalgamska zakivalka sta plombi oziroma nadomestek izgubljene zobne supstance. Ljudje se v sedanjem času odločajo predvsem bol za belo zalivalko saj je zaradi sestavin kot sta smola ali resina, ki sta sestavljeni iz plastičnih delcev in anorganskih polnil, kot je naprimer silici barvno zelo prilagodlive.

Sanacija zob z bela zalivka oziroma z plombami je najpogostejši stomatološki postopek. Z plombo rešujemo živec zoba in z zoba odstranimo ves karijes, kolikor zoba se med tem odstrani pa se potem nadomesti z belo zalivalko oziroma plombo.

bela zalivka

Kaj je karijes? kako ga prepoznamo?

Karijes oziroma gnilobo na zobeh povzročajo bakterije, katere tvorijo kislino ki potem topi zobno sklenino in jo pri tem poškoduje. Karijes ni nevaren dokler ne doseže dentinske plasti kjer pa se razširi in  ko doseže pulpo v sredini zoba rečemo da je zob bolan. Karijes prepoznamo po malo spremenjeni barvi na zobu (temno rjavkaste barve). Na začetku nam karijes ne povzroča bolečin. Kasneje pa se občuti ko pojemo kaj kislega, sladkega ali mrzlega. Ko ga odstranimo naredimo vlijemo bela zalivka v izgubljeno zobno substanco.

Amalgamska zalivka oziroma plomba je predhodnica bele zalivke ki se je uporabljala zadnih 150 let. Bila je univerzalen zalivalni materjal od karijesa uničene zobne strukture. Amalgam je zlitina kovin. Ampak njena največja slabost je da je 50 procentov le te zlitine živega srebra. Ostalo pa je dodan še baker, cink in srebro. Kljub temu da je v večini državah amalgamska plomba priznana kot zdravju neškodljiva ter varna jo nekateri specijalisti vsejeno odsvetujejo, kajti prisotnost  amalgama in živega srebra povezujejo u različno nevarnimi bolezni kot so rak, multipla skleroza, fibromialgija  in depresija. V sedanjih časih pa je amalgamsko zalivko zamenjala bela zalivka.

Bela zalivka ima  sicer krajšo trajnostno dobo in je dražja kot amalgamska. Ampak pri amalgamski je potrebno za obstoj le te odstraniti več zobne mase kot pa pri beli zalivki saj se snov veže z zobovilno in mehansko in kemično tako da lahko odstranimo samo karijes in ne tudi zdravega zoba. Kjer je zalivalka večja pa lahko naredimo keramični protetični nadomestek ki ga zobozdravnik nato zacementira v zob.