AED pomeni avtomatski eksterni defibrilator za reševanje življenj

AED je prenosna naprava, ki se uporablja za diagnosticiranje in zdravljenje ventrikularne fibrilacije (VF) in ventrikularne tahikardije (VT) brez pulza. AED deluje tako, da pošlje šok skozi prsni koš žrtve, da ustavi te življenjsko nevarne srčne aritmije. To omogoča srcu, da ponovno vzpostavi vzdržen utrip. Zasnovani so za splošno javnost in za usposobljene prve posredovalce. Takojšnje oživljanje in defibrilacija v 3-5 minutah dajeta žrtvi najboljše možnosti za preživetje. Možnosti preživetja se zmanjšajo za skoraj 50 %, če žrtev pri srčnem zastoju ni defibrilirana v 5 minutah. Možnosti preživetja se vsako dodatno minuto brez defibrilacije zmanjšajo za dodatnih 7 %. Šole, javne zgradbe, restavracije, trgovine, parki, zasebni domovi in številne druge lokacije imajo zdaj na voljo te naprave. Torej, ko so pomembne sekunde, je AED, ki je takoj na voljo, najhitrejši način za zagotavljanje zdravljenja, ki reši življenje.

AED

Cilj programov defibrilacije z javnim dostopom je, da na javnih mestih, kot so šole, nakupovalna središča in športni stadioni, od AED niso oddaljeni več kot 90 sekund. Na lokacijah, opremljenih z njimi, se je stopnja preživetja po nenadnem srčnem zastoju znatno povečala. Če imate doma to napravo, lahko zagotovite nujno zdravljenje ventrikularne fibrilacije in ventrikularne tahikardije veliko prej, kot da čakate na prihod reševalcev. V izrednih razmerah je nujno hitro ukrepanje, pomembna je vsaka sekunda.

Ali živite z nekom, za katerega vam je mar? Ali pa živite z nekom, ki vam lahko pomaga? Večina ljudi vsaj na eno od teh vprašanj odgovori pritrdilno. Imeti AED je kot imeti zavarovanje. Upajmo, da ga nikoli ne boste potrebovali, a če boste čakali, da ga boste potrebovali, bo prepozno. Čakanje na pomoč lahko zmanjša možnost preživetja z 90 % na manj kot 10 %. Če imate na voljo to napravo, je to lahko razlika med življenjem in smrtjo bistvena. Nobenega razloga ni, da ga ne bi imeli v vsakem domu ali pisarni. Še posebej, če je nekdo v vašem gospodinjstvu ali pisarni v nevarnosti za srčni napad. Zdaj ga lahko kupite za uporabo doma brez recepta.